V televizi hlásili, že přišla chřipková epidemie a nepolevuje ani díky mrazům. Co s tím, pokud nechcete brát tuny léků a sledovat jejich účinné látky, abyste se nepředávkovali paracetamolem? Vyzkoušejte kouzlo homeopatie. Bohužel neexistuje jeden univerzální lék, který pomůže všem. Ale pokud věnujete chvilku sami sobě a svým příznakům, máte víceméně vyhráno.

Proč to? Každý reaguje na dotyčného vira jinak. Někdo je slabý a je mu nevolno, soused prostě trochu “chrchlá” a nic moc víc, tetičku bolí celé tělo a sotva se vleče… Proto je třeba vybrat vhodný lék přesně pro daného pacienta. Tady je přehled těch nejobvyklejších.

Aconitum

Lék první volby pokud nemoc přichází náhle po šoku, prochladnutí či promočení. Horečka velmi rychle stoupá, člověku se přitíží “z ničehož nic”. Horkost střídá zimnice, kašel je suchý a štěkavý.

Arsenicum album

Virózu v obraze tohoto léku doprovází obrovská slabost, vyčerpání, zvracení a průjmy. Člověk je velmi slabý, sotva chodí. Touží po čerstvém vzduchu a zároveň teple. Bývá velmi žíznivý a také velmi úzkostný a vyžaduje přítomnost pečující osoby.

Bryonia

Nemocný je téměř neschopen pohybu, ani se nechce hýbat, nehybnost mu pomáhá. Hlava se rozbolí i pohybem očí. Při kašli si může tlačit na hrudník. Potřebuje čerstvý vzduch, v nevyvětrané místnosti se mu přitíží.

Dulcamara

Tento pacient potřebuje mít hlavu v teple, klidně si doma vezme kulicha. Zlepšují se pohybem, klidnou chůzí, naopak nehybnost, chlad, nebo vlhké počasí jejich stav vysloveně zhoršuje. Příčinou nemoci je dost často prochladnutí či promoknutí.

Eupatorium

Bolest hlavy zhoršená pocením, bolesti v kostech nohou, paží a bederní oblasti. Kůže je suchá a bolestivá. Bolí i oči (bulvy) a pokožka hlavy. Při střevní chřipce mívá paciet před zvracením velikou žízeň.

Gelsemium

V obraze tohoto léku je člověk téměř neschopen pohybu. Pomáhá mu zalézt do postele, zavřít oči, nebýt rušen. Hlava bolí za očima, tlakově. Každý pohyb je obtížný.

Nux vomica

Tomuto člověku vlastně “nic moc není”. Ale je unavený, všechno ho nadměrně unavuje, potřebuje klid, teplo, ideálně být zalezlý v posteli a pravidelně opečováván. Přílišná pozornost jej však obtěžuje. Je citlivý na hluk.

Rhus tox

Pacient je velmi zimomřivý, chlad jeho potíže zhoršuje. Potí se při sebemenší námaze. Horečku střídá zimnice. Bolí ho kosti a klouby, jako by byly zhmožděné. Jeho stav se zlepšuje pohybem, dokonce i procházkou na čerstvém vzduchu.

Akutně podáváme 3-5 x denně jednu kuličku zvoleného léku. Pokud symptomy neustupují, není patrná žádná změna, pak přestaňte lék podávat. Je patrně zapotřebí hledat jiný.

Akutně vám pomohou také tkáňové soli. O “bojové trojce” jsem psala nedávno.

Kromě výše zmíněných léků vám pomůže také klid a odpočinek. Jasně, jak asi, když musíte chodit do práce?! Já vím. Pokud to alespoň trošku jde, zůstaňte alespoň první dva až tři dny doma. Pokud to nejde, vybavte se do práce zázvorem, citronem, medem, Vincentkou ve sprayi a esenciálními oleji. Může být levandule, eukalyptus, máta peprná a šalvěj. A ještě se vám může hodit koloidní stříbro ve sprayi.

Ze zázvoru, citronu a medu si připravte chutný prohřívající čaj.

Vincentka ve sprayi vám pomůže nenávykově uvolnit dýchací cesty a nos, osvěží sliznici úst a krku a díky obsahu minerálů také hojí sliznici. Prodává se i s nástavcem do nosu.

Esenciální oleje si buď můžete dávat do aromalampy či na odpařovač. Zejména, pokud nejste sami v uzavřené kanceláři. Další možnost je nakapat je do koloidního stříbra a použít jako “osvěžovač” vzduchu. Tato kombinace je pro většinu poletujících virů a bakterií fatální.

Tak se držte a kdyby něco, klidně volejte 777 847 282.

Vaše Magdalena.