Po dlouhé zimě se mnozí z nás cítí ztuhle, těžce, nic se člověku nechce… Pomoci tělu nastartovat můžete detoxem. A s tím vám pomohou i tkáňové soli.

V zimě často jíme jinak, než od jara do podzimu – strava obsahuje více tuků, jíme spíše teplé vařené pokrmy. Snadno se tak nenápadně překyselíme.

Překyselení organismu se projevuje (kromě jiného) chutí na sladké až přeslazené věci (např. mléčná čokoláda), slané a mastné (ideální reprezentant jsou chipsy a podobné pochutiny). Tato touha bývá neodbytná a po konzumaci takové potraviny se nám na chvilku zdánlivě uleví. Jenže za chvíli je to tu zas. Mlsná nás honí po kuchyni křížem krážem… A v té chvíli je vhodné sáhnout po tkáňové soli Nat Phos. Reguluje pH organismu a tak snižuje chuť na výše zmiňované potraviny. Základní dávka při doplňování deficitu jsou čtyři tabletky denně. V tomto případě si ale můžete zobnout vždy, když vás popadne chuť na sladké. Účinkuje překvapivě rychle.

Pocit tíhy může pramenit z nedostatečného pohybu lymfy. Mohou se objevit přetrvávající otoky končetin – okolo kotníků a zápěstí, pod očima mohou být nevzhledné váčky (na spodním okraji “kruhů”), T-zóna je červená, mastnější a přichází solární alergie … Skvělým pomocníkem je Nat Sulph. Rozproudí lymfu a povzbudí játra. Říká se jí také “mezibuněčné košťátko”, protože vymete toxiny z mezibuněčných prostor.

A proto je potřeba ještě jeden pomocník – Nat Mur. Tělo ideálně zavodní a toxiny pomůže odplavit. Podporuje zdravou činnost ledvin, takže díky ní mizí stěhovavé otoky končetin, očního okolí, obličeje… Kdykoliv detoxikujete tělo, je potřeba dbát na správný pitný režim. Mí pacienti často namítají, že ideální množství vody vypít prostě nedokáží. Nat Mur ale zatím nikdo neodolal. Díky ní dostanete na vodu chuť. Je možné, že zpočátku budete chodit častěji na toaletu. Je to jako s vyschlou zemí v květináči – voda nejprve proteče do misky, aby se pomalu natáhla zpět do zeminy.

Kromě tkáňových solí vám mohou pomoci také bylinky. Velmi oblíbený a účinný je kopřivový čaj. Na jaře už lze najít i čerstvé kopřivy, které stačí přelít horkou vodou. Skvěle vám samozřejmě poslouží i sušená nať.

Koupel ve slané vodě, nebo slaný peeling udělají dobře vaší pokožce.

Slaný peeling:

sůl

olivový olej

Obě ingredience smícháte buď v misce, nebo prostě v dlani a pěkně se celí vydrbete. Obličej jemněji. Po osprchování se stačí opatrně osušit, abyste nesetřeli všechen olej, a ten den už jistě nebudete potřebovat tělová mléka. Peeling si můžete dopřávat tak často, jak chcete a vaše pleť snese. Někdo se může “vydrhnout do čista” ráno i večer, někdo jednou týdně.

 

Krásné jaro vám přeji,

Vaše Magdalena.