Samuel Hahnemann prý řekl: “Mě nezajímá název vaší diagnózy. A vás nemusí zajímat název léku, který vám předepíši.”

V tom druhém s ním úplně nesouhlasím, v tom prvním zcela. Homeopata opravdu až tak nezajímá, jak se vaše nemoc jmenuje (to maximálně pro lepší přehled o symptomech). Nás zajímá, co vám způsobuje. Zajímají nás vaše symptomy onemocnění. Fyzické i psychické.

Hahnemann vytvořil pojem “genus epidemicus”. Každá epidemie má určité shodné rysy, symptomy, díky nimž brzy poznáme, který okruh léků na onemocnění zabírá. A má je samozřejmě i onemocnění, které způsobuje koronavirus (coronavirus, COVID-19).

O některých lécích jsem psala už na své fb stránce, ale sepíšu je všechny sem, ať nemusíte hledat na víc místech.

HOMEOPATIKA

Při lehkém průběhu onemocnění se setkáváme s klasickými symptomy chřipky – dostaví se kašel, rýma, bolí hlava, mohou bolet velké i malé klouby, svaly, samozřejmě se může dostavit teplota.

Již jsem zmínila 3 léky – Aconitum, Bryonii a Gelsemium.

Aconitum – zejména pro jeho skvělou práci s šokovými stavy. Spoustě lidí udělala karanténa čáru přes rozpočet a logicky mají strach, co bude s jejich živobytím. Aconitum se také hodí v případě onemocnění, které začne náhle, z minuty na minutu.

Bryonia – vyžaduje klid, ideálně nehybně ležet a spát, vlastně se ani moc hýbat nemůže, je zde obrovská únava.

Gelsemium – bolí hlava a bolest vyzařuje do očí, bolí za očima, oči tlačí, i zde je přítomna únava a neschopnost pohybu, ale ještě to jakž takž jde.

Eupatorium – v obraze tohoto léku bolí kosti a klouby (velké i malé), bolí “celý člověk”.

Rhus – tox – vysoké horečky s touhou po pohybu, začátek pohybu není úplně snadný, ale pohyb celkově zlepšuje stav pacienta.

Arsenicum album – mohou být i příznaky střevní chřipky: je přítomno zvracení, průjem, zimomřivost, ale také touha po čerstvém vzduchu. Kašel je těžký, bolestivý, dýchání obtížné. Důležitým symptomem je obrovský strach o život.

V případě těžkého průběhu onemocnění dochází k zápalu plic se silnou dušností. Přítomen může být i průjem a samozřejmě teploty.

Zde se velmi dobře uplatňuje lék Antimonium arsenicosum. Ten ovšem pravděpodobně neseženete, a tak se uplatní léky Arsenicum album a Antimonium tartaricum

Léky vám postačí v potenci c 30, která je běžně dostupná v lékárnách. C 200 jsou pouze na předpis, nebo je můžete získat od homeopatů.

Podávejte 3-5x denně 1 kuličku do odeznění symptomů.

TKÁŇOVÉ SOLI – Akutní trojkombinace

Jako prevenci nasaďte tkáňovou sůl Ferr Phos. Běžně se podávají 2 tablety denně. Pokud už na vás něco leze, nebo se chcete “víc pojistit”, můžete brát 4 tablety denně a více.

Pokud už máte rýmu či kašel, ale hleny jsou bílé/průhledné, přidejte sůl Kali Mur. Minimálně 4 tablety denně.

Je-li rýma či kašel už zelená/žlutá/prostě barevná, nasaďte sůl Kali Sulph místo Kali Mur.

Ferr Phos berte dál, posiluje imunitní systém, který se tak lépe vypořádá se “záškodníky”. Kali Mur a Kali Sulph užívejte podle situace.

V akutním stavu můžete zvýšit dávkování na 15 tablet denně od každé soli.

OSTATNÍ PREVENCE

Zvyšte přísun vitamínu C, doplňujte B a D. 

Určitě se vám doma neztratí šalvějová či echinaceová tinktura. Příznivý vliv na dýchací cesty má také tinktura z lichořeřišnice. 

Bylinkové čaje z květu bezu černého, lipového květu či šalvěje vám také udělají dobře.

Do difuzéru si můžete nakapat tea tree olej, eukalyptus, šalvěj nebo levanduli.

 

Pokud vám není dobře, zůstaňte doma a v klidu. Tělo se potřebuje soustředit na boj s infekcí, nemá sílu na běžné pobíhání. Uvařte si čaj a dopřejte si odpočinek. Jako u všech onemocnění totiž platí, že čím víc se budete bránit a snažit se nemoc přecházet, tím déle potrvá a pravděpodobně si dáte 2-3 kolečka navíc.