Sněží! Krucinál už zase… 

Možná to znáte – zatřesete hlavou, nebo projedete vlasy prsty a sněží. Suchý lupy se sypou k zemi, na ramena, ideální pro milovníky tmavýho oblečení.

A ještě ta rudá linka podél vlasový linie, co svědí a taky se tam dělaj šupinky. Vysloveně elegantní doplněk… Ach jo… A co teď s tím?!

Suché lupy a ta červená linka jsou projevy deficitu tkáňovky Nat Mur. Prostě dehydratace. 

Taky se může stát, že vlasy začnou víc padat, protože dehydrovaná pokožka je neudrží. 

Nat Mur je vnitřní vodohospodář a tělo rehydratuje.

Ovšem vlasům můžete pomoci ještě zevně.

Jednak si můžete přímo k pokožce hlavy stříkat pleťovou vodu s tkáňovkama a jemně vmasírovat. Nikdo nic nepozná a uleví vám od svědění. Počet opakování je čistě na vás.

No a pak můžete zkusit živou péči a mýt vlasy žitným kváskem.

Kváskem, jasně, to budu jako patlat na vlasy?! Jo, budete – a budete nadšení.

Kvásek může být “kvásek kvásek” nebo klidně z droždí. Potřebujeme ty hodný bakterie, co ho “vyráběj”, vitamíny B skupiny, který tam jsou a to kyselý prostředí.

To bude ale děsně složitý a náročný na čas! A nebude, fakt, čestný slovo, že nebude.

Napadá mě přirovnání k látkovým plenkám.

Spousta lidí se toho bojí, protože “se to musí vyvářet, žehlit, je s tím moře práce, musíte kolem toho tančit nazí v noci za úplňku, aby to fungovalo….”

A vono ne. Jasně, malinko času a práce to zabere, ale ve finále jsme se s holkama shodly, že úplně nejvíc času nám zabralo brouzdání netem, jaká nová plenka je k mání a kudy se k ní dostat.

Takže – příprava kvásku vám zabere asi 2 minuty čistého aktivního času. Smíchat žitnou mouku s vodou a nechat přírodu, ať to dokončí. Jednodušší je si od někoho pořídit trošku už rozjetýho kvásku a ten pak dokrmit. Na to existuje kvásková mapa a každý, kdo v ní je, vám s radostí trošku kvásku odebere. Pokud budete mít zájem naslouchat, poví vám i jeho historii, jak se jmenuje, kolik mu je let… (jsme trošku šáhlí, ale neškodní, čestně).

Můj Josífek umí vydržet v lednici bez krmení i půl roku.

Nebo vezmete droždí a uděláte si kvásek s ním. 

Základ je hladká chlebová žitná mouka. S důrazem na HLADKÁ a ŽITNÁ! Hrubou celozrnnou ani špaldovou mouku jen tak nevymyjete a skončíte jako já po svém prvním sólo pokusu. Naštvaní a v čepici.

A proč ten kvásek? Je kyselý a pokožce to dělá moc dobře. Zevnitř dodáte minerály (a díky nim hydrataci) a zvenčí hojíte pokožku, takže se celý proces báječně urychlí.

A co dál? Normálně ho nanesete na mokré vlasy, pořádně vydrbete vlasovou pokožku a vemnete ho do délek. Spláchnete klasicky vodou. Nebude to pěnit, ale službu vám to udělá i tak. Proces zopakujete 3x a je to. 

Čím vlasy spláchnout, aby držely tvar si povíme někdy příště. Nebo se můžete podívat na stránky mé Vlasové víly Hanky Moneam a tipy a kurzy najdete hned. 

Já šla do kurzu, protože další nezdar by mě zas na dlouho odradil. Ale jak račte.

V případě, že chcete taky do kurzu, tudy prosím: https://hanamoneam.com/zive-vlasy-akce/?a_box=7r3casux

Foto: Petr Sapík (ve 23:28 mobilem, protože jsem tu fotku moc moc potřebovala.)