Přátelé,
.
dneska si dáme docela častou a velmi nepříjemnou obtíž. Setkávám se s ní i v rámci postkovídkových „radostí“.
.
HIT = histaminová intolerance
.
CO SE V TĚLE DĚJE:
.
Tělo se nedokáže zbavit histaminu z potravy. Příčinou je chronický zánět, poškozující sliznici střeva. Ta za normálních okolností produkuje enzymy, které všechen (zvenčí příchozí) histamin odbourají.
.
Při HIT je sliznice poškozená a produkuje míň enzymů. Tak vzniká histaminová reakce, zánět střeva a projevy alergie (ovšem bez uvolňování endogenního – vlastního histaminu).
.
ÚPRAVA STRAVY:
.
Je potřeba vyloučit cukr, protože HIT souvisí s jeho konzumací. Pokud jsou projevy hodně silný a trpíte průjmy, bohůmžel se budete muset na nějakou dobu omezit na rýžovou dietu a pak postupně přidávat další potraviny. Jak u miminek. Lepek až úplně nakonec.
.
Odbourávání histaminu se snižuje při nedostatku hořčíku (MAG PHOS) – jednak se špatně deaktivuje ten z potravy, druhak se nevhodně uvolňuje vlastní. Při deficitu hořčíku se taky zhoršuje zánět způsobený histaminem.
.
Ovšem nepsala bych to, kdybych nevěděla, co s tím, že 🙂
.
TKÁŇOVÉ SOLI:
.
ZINCUM a CUPRUM – ANTIOXIDANT řeší zánět sliznice, Cuprum se podílí ještě na odbourání histaminu. 4 tbl denně od každý, nebo v Antioxidantu společně.
.
MAG PHOS – užíváme preventivně i akutně, jako u migrén. Stabilně 4 tbl denně a při potížích 4 tbl do horký vody a co nejteplejší vypít. Je tady zrudnutí, kdekoliv, třeba konce prstů a nos…
.
NAT MUR – hydratuje a odplavuje z těla biologické jedy, což histamin v podstatě je. 4 tbl denně. Sliznice pálí, je suchá a výtok je vodnatý.
.
KALI MUR – posiluje sliznice, používáme ji i u senných rým a spol, tedy i preventivně, 4 tbl denně. Objevuje se bílý hlen, bílý povlak jazyka, co nejde setřít.
.
CALC PHOS – hlen je jako vaječný bílek a končetiny jsou studené. 4 tbl denně.
.
NAT SULPH – výrazný otok sliznice, ucpaný nos, hlen je vodnatý, může být svědivý zarudnutí kdekoliv. 4 tbl denně.
.
HOMEO AKUTNĚ:
.
Při vodnatým otoku APIS MELLIFICA c 30, otok je bledej, vizuálně jako po komárech třeba, ale může být samozřejmě rozsáhlejší.
.
Když nevíte, tak můžete akutně nasadit POUMON HISTAMINE c30.
.
V obou případech 3-5x denně 1 kulička do vymizení symptomů. Pokud ale po maximálně 3. dávce není zlepšení, je to špatně a lék přestaňte podávat, je potřeba jinej. Léky nemíchejte dohromady, dejte šanci jednomu, pak případně druhýmu.
.
Nečekejte zázrak přes noc, chvíli to trvá, ale dá se to zmáknout.
.
Jsem v tom s váma 😘