V tomto ročním období je poměrně častou chorobou laryngitida. Pro rodiče malých dětí se může stát opakovaným strašákem. Z vlastní zkušenosti vím, jak hrozný pocit to je, když se vám dítě v noci vzbudí vyděšené, se štěkavým, kokrhavým kašlem, obtížně dýchá… Je ale možné ji zvládnout doma a v klidu. Zažila jsem obě varianty, převoz do nemocnice i akutní homeopatickou léčbu. Ta druhá je rozhodně příjemnější. Ráda se o ni s vámi podělím.

Co budete potřebovat: Homeopatické léky Aconitum, Spongia tosta, Hepar Sulphuris calcareum (dále už jen Hepar) a vhodné jsou i Bachovy esence – konkrétně Rescue Remedy Night.

Jak léky podávat: V první řadě ZACHOVEJTE KLID. Malé děti kopírují vaše emoce a pokud budete vyděšení vy, rozhodně je to neuklidní. Proto si hned vezměte jednu kuličku léku Aconitum. Můžete si také dát 4 kapky Bachovek přímo do úst. Pokud je nemáte, nevadí, Aconitum zvládne celou práci sám. Zkuste si vzpomenout, že většina případů laryngitidy není tak vážná, aby vyžadovala hospitalizaci. Dítěti podejte kuličku Aconitu. Oblečte sebe i dítě  a postavte se s ním k otevřenému oknu či mrazáku, aby mohlo dýchat chladný vzduch (opravdu se neodbývejte, protože u toho okna můžete stát třeba 10-30 minut). Chlad pomůže zmírnit otok sliznice dýchacích cest. Postupně podávejte i ostatní léky Spongii a Hepar. Podávejte všechny tři léky jeden po druhém. Nechte mezi nimi malé rozestupy cca 1-3 minuty. V podstatě tak, aby se kulička stihla rozpustit. Zdravotní stav dítěte se bude velmi pravděpodobně rychle lepšit. Už samo “vymazání” šoku dělá v té chvíli opravdu hodně. Až bude v klidu dýchat, můžete jej opět uložit ke spánku. V pořádně vyvětrané místnosti ideálně se zvlhčovačem vzduchu. Pokud ho nemáte, můžete poblíž postýlky umístit vlhké ručníky. Můžete mu dát pod hlavu polštář navíc.

Laryngitida velmi často souvisí s přetopeným prostředím a vysušenými sliznicemi. Jako prevenci lze použít tkáňovou sůl Nat Mur, případně i Kali Mur, na podporu celkového zdravotního stavu pak Ferr Phos. Je také vhodné pořádně větrat a zvlhčovat vzduch v celém bytě, nebo alespoň v ložnici.

Důležité je rozlišit, zda se jedná o laryngitidu či epiglotitidu (zánět příklopky hrtanové). Při epiglotitidě dítě nemůže polykat a opravdu se dusí. Z úst mu mohou vytékat sliny. Tady je nezbytné volat 155 – na lince jsou (na rozdíl od 112) speciálně vyškolení zdravotníci, kteří vás provedou situací až do příjezdu sanitky – a připravit se na hospitalizaci (připravit si oblečení, doklady, kartičky pojišťovny…). Aconitum vám udělá dobře i v tomto případě – zabrání nástupu šoku u vás i dítěte. Lék vložte dítěti mezi ret a dáseň u koutku úst. Rozpustí se tam a nebude ničemu vadit.

V obou případech můžete lék rozpustit v trošce vody a podávat po lžičkách ve stejném sledu jako byste podávali kuličky. Stačí jedna kulička na menší sklenku vody.

Přeji vám, abyste tuto mou radu nepotřebovali, ale pokud ano, ať je pro vás užitečná.

Vaše Magdalena.