Rádi používáte parfémy, ale ty běžně dostupné vám nevoní, nebo jsou na vás příliš drahé? Znám to. Hledala jsem a nenašla. Začala jsem si míchat parfémy vlastní. Je to jednoduché, připadáte si u toho jako alchymista a ještě máte jedinečnou vůni, u níž je minimální šance, že ji potkáte na někom na ulici.

Co budete potřebovat:

Lahvičku s rozprašovačem o obsahu 50 ml

Čirý alkohol bez přidaného cukru a zápachu (vodku) cca 40 ml

Eterické oleje podle vlastní “chuti”

Eterický olej Vanilka na zahlazení “hrotů”

Záleží jen na vás, jaký parfém stvoříte – lehký citrusový, kořeněný s nádechem bergamotu, levanduli s růží…

Do výsledné kompozice přidejte 2-3 kapky Vanilky na zahlazení ostrých hran, které některé vůně vytvářejí v parfému. Ale opatrně, je opravdu hodně sladká.

Začněte menším množstvím kombinovaných olejů. Buď k nim pak ještě nějaký můžete přidat, nebo naopak nějaký uberete. Já měla použitelné až “číslo 8”. Pořád mi něco nesedělo, až jsem zjistila, že mi v parfému vadí santalové dřevo, které mám jinak ráda. Ano, bylo ve všech až do čísla sedm včetně.

Pro inspiraci přikládám jeden ze svých oblíbených receptů:

Levandule 5 kapek

Růže 5 kapek

Kardamom 5 kapek

Alkohol 40 ml

Oleje v požadovaném množství prostě nakapete do lahvičky s alkoholem a jemně protřepete. Osobně je používám hned. Do plné síly se dostanou během 24 hodin, kdy se všechny složky rovnoměrně spojí. Čím více kapek použijete, tím intenzivnější vůně bude. Je lepší začít s menším množstvím. Je jednodušší pár kapek přidat, než muset ředit.

Dělejte si zápisky s přesnými názvy olejů a počtem kapek. Věřte mi, až to bude ono, nikdy si už zpětně nevzpomenete, kolik čeho bylo a kterou konkrétní mátu jste použili. Hádejte, jak tohle asi vím…

Přeji vám příjemné experimentování a skvělé výsledky. A pamatujte, že první nezdar nic neznamená, jen vás posouvá blíže k cíli, protože už víte, co nechcete.

Vaše Magdalena.