Známe to asi všichni. Dáme si dobré jídlo (a může být i zdravé) a chvíli poté už je nám těžko, cítíme se nafoukle… No jenže co s tím? 

Reklama na nás chrlí všemožné preparáty podporující trávení, snižující kyselost žaludku apod, ale asi všichni tušíme, že to není cesta. Minimálně ne dlouhodobá.

Homeopatie nabízí hned tři možná řešení. 

Prvním je konstituční lék

Ten bere v potaz celkový psychický i fyzický stav pacienta. V “systému” se něco zaseklo, jako kolečko v hodinovém stroji, a je potřeba to najít a vyřešit. Když si pak ten “svůj” lék sami hledáte v Googlu, nelekejte se, že v jeho popisu chybí právě vaše fyzická obtíž. 

Nejdůležitějším kritériem pro jeho výběr je právě váš psychický stav. To jak prožíváte život, z čeho máte radost, co vás naopak “štve”, s čím bojujete… Fyzické obtíže slouží spíše k jeho potvrzení.

Druhým jsou střevní nosody

Používáme je hlavně, když konstituční lék nezabírá, jak bychom si představovali. Je to skupina opomíjených, ale velmi přínosných léků. Jak jejich název napovídá, starají se o pohodu našich střev

Staří Číňané říkali, že “smrt číhá ve střevě”. Nerovnováha ve střevní mikroflóře opravdu může způsobit i vážná onemocnění a dnes už víme, že ovlivňuje i náš psychický stav. Třeba až k depresi. Podle symptomů vybereme tu správnou. Díky tomuto léku se začne upravovat střevní mikroflóra, ty “zlé”, přemnožené bakterie začnou odcházet a na jejich místo se vracejí ty “hodné”, které nutně potřebujeme. 

“Zlé a hodné” je trošku zavádějící vyjádření, třeba E-coli je v normální míře prospěšná. Průšvih nastane, když se vlivem stresu či nevhodné stravy přemnoží, nebo se dostane jinam, než kam patří.

Další možností, když nejsou potíže pravidelného rázu, je lék akutní

Tedy pokud vám je jednou za čas po něčem těžko, můžete si dát po jídle kuličku. Nebo pokud je vám zle po včerejším večírku, kde jste ochutnali mnoho báječných jídel a hojně je zalili lahodným mokem. 

Pro takové případy je ideální lék Nux vomica c 30 podávaný opakovaně do vymizení potíží, klid a dostatečný přísun tekutin – ideálně vody.

Léčbu je vhodné doplnit podáváním probiotik

Tělo dostane informaci, které bakterie si má “nechat” a které vyhnat, ale kde v běžném stravovacím provozu honem sehnat kolonie těch správných bakterií… 

Ono to jde, jíst kysané zelí, neloupaná a málo omytá bio jablka, bio jogurt, zakysané bio mléčné produkty… Ale, ruku na srdce, jíme ty vhodné potraviny opravdu denně?

Pomoci nám mohou také tkáňové soli.

Při překyselení žaludku, nadýmání a říhání pomůže Nat Phos.

Na rychlejší odchod důsledků večírku si můžete dát Nat Sulph a Nat Mur. Nat Sulph nepořádek vymete a Nat Mur jej odplaví.

Při dlouhodobých potížích podáváme 4 tablety denně od každé soli. 

Při akutních potížích způsobených nemírnou konzumací jídla a pití můžete dávku zvýšit až na 15 tablet za den.

No a v neposlední řadě je samozřejmě důležitá i úprava jídelníčku. 

Pokud víte, že vám nějaká potravina nedělá dobře, omezte dočasně její konzumaci. Až se váš zdravotní stav zlepší, můžete ji opět zkusit zavést.