Klíčová slova: úraz a “nesahejte na mne!” 

Arnicu byste měli mít doma. Zejména, pokud máte doma malé děti. Nebo sportovce. Nebo jedince náchylné na úrazy.

Arnica montana je žlutě kvetoucí kytička a je jedovatá. Proto se masti přímo z ní vyrobené nemají dávat do otevřených ran.

V homeopatii je to skvělý lék na tržné rány, zhmožděniny, hematomy… když ji podáte včas, modřina se ani neudělá.

Zde mohu nabídnout vlastní zkušenost – v práci jsem se energicky chtěla nahnout pod stůl k tiskárně. Seděla jsem na bambusovém IKEA bobíku a jemu prostě odskočily nožky. Takže jsem se v plné síle praštila do čela o hranu stolu. Okamžitě byla vidět fialová čárka vražená do kůže, následky se daly čekat příšerné (na modřiny jsem expert). Tehdy jsem s sebou neměla akutní sadu léků, tak jsem nainformovala vodu na Arnicu v potenci 1M. Čárka zmizela a posléze se dostavil jen jemný žlutý flíček. Asi aby mi to nebylo líto. 

O informované vodě si povíme někdy jindy. Slibuji.

Arnica pomůže s namoženými svaly i s podvrtnutým kotníkem. 

V obraze Arnicy je člověk háklivý na dotek a kontakt. Popírá, že by mu něco bylo.

I velmi vážně zraněný člověk na sebe nenechá sáhnout, může i popírat zranění a na zlomené noze dokáže ujít kilometry do nemocnice (jako fakt). Tam se svěří do péče odborníků, ale laika na sebe sáhnout nenechá. A i toho odborníka kontroluje.

Arnica pomůže i v případě otřesu mozku, protože pomůže vstřebat vzniklý otok, nebo (včas podaná) mu předejde. 

Tady můžu opět posloužit vlastní zkušeností – jednou, před 11 lety jsem šla z obýváku do kuchyně, přechod z plovoučky na dlaždičky. Uklouzla jsem. Stočila jsem se a hlavou se doslova flákla o spižírnovou skříň. Byla to rána jako z děla, hvězdičky, temno… jen jsem se po skříni svezla na zem. Přišel ke mně tehdy jedenapůlroční Drak, pohladil mě po hlavě a pronesl: “Mama, bac”. Mama byla úplně mimo a bylo jí špatně. Ale Arnica mě zachránila. Sice to byla práce na 2 dny, protože jsem měla doma jen “třicítku”, ale aspoň jsem mohla nějak fungovat.

Teď na vás zaapeluji – to, že já jsem “střelec” a řeším si i těžké stavy doma, neznamená, že to máte dělat taky. Pokud si nejste jistí, jděte k lékaři. Já k němu taky (občas) chodím, když si nejsem jistá.

POZOR!

Pokud podáte Arnicu a je nutný zásah zdravotníků, vždy jim to řekněte. Arnica udržuje integritu organismu a dokáže dočasně zastavit krvácení. I to vnitřní. I to masivní. To znamená, že pokud jde o vážný úraz, může se krvácení dočasně zastavit, ale pak “to zase začne téct”. Zdravotníci ze záchranky si lék zapíší a z mých akutních zkušeností se vám ani nebudou smát.

Opět příklad: Naše fenka chodského psa si venku o něco přeřízla žílu na pravé přední noze. Byla zima a sníh, tak jsme na to přišli díky “stopám”. Odvedla jsem ji domů. Okamžitě jsem ji položila na zem a hledala zranění. Byla celá od krve, nebylo jasné, kde krvácí. Pak jsem našla zranění.  Krev “tepala”. Nožku jsem zaškrtila. Podala jsem Arnicu a po chvíli povolila škrtidlo. Krvácení poměrně rychle ustalo, obvaz neprosakoval. Mezitím se manžel připravoval na odjezd na veterinární kliniku. Jakmile se psina postavila, obvaz opět začal prosakovat. Zranění se po ošetření velmi dobře a rychle zhojilo. Arnicu dostávala i nadále, dokud to bylo potřeba.

Kdy se hodí Arnica montana:

ÚRAZY podvrtnutý kotník, pohmožděniny, tržné rány. Pacient nechce, aby se ho někdo dotýkal. Pokud je v obraze léku, může být schopen chůze na zlomené noze – popírá, že mu něco je. Další lék na šok. Podáváme okamžitě.

NAMOŽENÍ A NATAŽENÍ SVALŮ po velké fyzické námaze. Jsou-li zasaženy „hluboké svaly“, může být cílenější Bellis perennis (o té příště). 

Po stomatologickém zákroku, zmírňuje otok a hojí poškozené tkáně. Podáváme až po zákroku, nikdy předem!

KRVÁCENÍ z nosu po úrazu. Krvácení z nosu při kašli.

KAŠEL sípavý, bolestivý, musí si držet hrudník. Bolest jako z pohmoždění.

PORANĚNÍ OKA podáváme ihned, nebo co nejdříve je to možné.

HOJENÍ POPORODNÍCH PORANĚNÍ vždy podáváme až po porodu, nikdy před!

 

Foto: internet, Strýček Google